Starburstcardigan
- CrazyMormorStil
- 20. maj 2018
- 6 min læsning
Opdateret: 19. feb. 2019
Så er den her endeligt: min opskrift på Starburstcardiganen.

Hvis man ønsker opskriften i pdf-format, må man meget gerne skrive en besked til mig på mail eller Instagram, så sender jeg den hellere end gerne. Bare vær sød ikke at distribuere den rundt selv. Jeg tager ikke noget for mine opskrifter, kun at folk selv smutter forbi min blog eller Instagram. Det er det eneste jeg får ud af det (udover kicket at andre gider lave mine ting), så jeg beder jer inderligt om at respektere det :) Tusind tak.
Så uden mere dillerdaller:
OPSKRIFT PÅ STARBURSTCARDIGAN
(Hækleopskrift)
Hæklenål: 4.00 mm og 3.00 mm Garn: Bomuldsgarn, 50 gr – 160 m, lagt dobbelt (Jeg har brugt Drops Safran i Petrol og Sort) Forbrug til str. small: 16 nøgler (13 petrol, 3 sort)
Evt. lynlås, delbar. Jeg har brugt en på 60 cm
Dette er bomuldsversionen af trøjen. Den kan sagtens laves i andet garn og andre størrelser. Jeg har f.eks. også lavet den i akryl. Hvis man ønsker en tyndere trøje, kan man også lave den i en enkelt tråd.
Når jeg henviser til højre og venstre på trøjen, er det i forhold til når man har trøjen på. Højre frontpanel er altså den side, der vil være på din højre side, når trøjen er færdig.
Forkortelser
m: maske lm: luftmaske fm: fastmaske hstm: halvstangmaske stm: stangmaske
Omg: omgang
Jeg har brugt opskriften på star burst square til at lave trøjen. Jeg har fundet den her: http://www.creativejewishmom.com/2012/06/simple-filet-crochet-starburst-square-pattern.html
Jeg har lavet en lille guide til firkanten i afsnit 1.
Jeg elsker mønstrene som hullerne laver. Det er ikke til at se hvor de forskellige firkanter starter og ender, når trøjen er syet sammen. Derfor valget af firkant. Så her kommer opskriften:
1. STAR BURST SQUARE


2. SAMLING AF FIRKANTER
Nu har vi styr på, hvordan firkanterne laves. For at finde ud af hvor mange der skal til trøjen, må vi se på hvordan trøjen samles. For at jeg passer trøjen, laver jeg den således:

Dvs. 20 firkanter til ryg, 20 firkanter til front, 14 firkanter til ærmer - 54 firkanter i alt.
Jeg er ca. en str. small. Hvis man vil lave om på størrelsen af cardiganen, henviser jeg til næste afsnit.
Jeg starter med at sy de fem stykker sammen som på tegningerne ovenfor.
Jeg bruger madrassting, der gør sammensyningen meget tæt og efterlader noget der ligner retmasker i strik. Det samler firkanterne flot og får mønsteret til at træde frem. Det er selvfølgelig vigtigt at firkanterne syes sammen, så mønsteret ligger helt lige over for hinanden, da den geometriske effekt ellers ikke træder frem på den færdige trøje. Man kan finde masser af vejledninger til madrassting på internettet.
Jeg har på min bomuldscardigan lavet indvendige lommer ved ikke at sy sammen ved de røde streger. Hvis ikke man ønsker lommer, kan man blot sy disse firkanter sammen også. Opskrift på lommer kommer i afsnit 4.
Når ryg, front og ærmer er syet sammen hver for sig, skal de samles til en trøje.
Læg frontpanelerne på ryggen og sy de tre nederste firkanter sammen i siden. Lad de to øverste være til ærmer.

Ved skuldrene syes den yderste firkant fast og de fire første masker fra firkant 2. Lad resten være til kraven.

Ærmer syes på i hullet, der nu er efter sammensyning af trøjen.
3. ÆNDRING AF STØRRELSE PÅ CARDIGAN
Ønsker man en større størrelse kan man gøre flere ting: 1. Man kan lave firkanterne større ved at lave flere runder og/eller bruge tykkere garn og større nål 2. Man kan tilføje firkanter til grundformen. Lav f.eks. to rækker firkanter mere på ryggen i bredden og en mere på hvert af frontpanelerne.
Ønsker man en mindre størrelse gælder det samme – bare omvendt: 1. Lav firkanterne mindre, dvs. færre runder og/eller tyndere garn og mindre nål 2. Lav færre firkanter i grundformen – man kan både tage af i bredde og længde.
For at finde ud af hvor mange firkanter du skal bruge, kan du med fordel tegne cardiganen, som jeg har gjort ovenfor. Det kan også anbefales at måle sine firkanter og derfra regne lidt på, hvor mange der skal til for at cardiganen kommer til at passe. Jeg har skrevet mine mål på cardiganen nedenfor og hvordan man kan regne sine egne mål ud.
Mine firkanter måler: 11 x 11 cm
Min færdige cardigans mål er Bredde (front med lynlås): 48 cm Højde (med rib): 64 cm Ærmelængde (med rib): 48 cm Ærmebredde ved ærmegab: 22 cm Ærmebredde om underarme: 13 cm
Størrelsen på firkanter og den færdige trøje afhænger naturligvis af hæklefasthed og valgt garn. Derfor anbefaler jeg, at man hækler nogle firkanter og måler på dem og derfra regner sig frem til hvor mange og hvor store firkanter man har brug for. Hvis man ønsker det helt samme udtryk som min trøje har, vil jeg anbefale man laver flere eller færre runder (alt efter om trøjen skal være større eller mindre) på firkanterne. Så sørger man for at forholdet bliver det samme - bare i en anden skala.
Eksempel: Hvis man gerne vil have en front, der er 60 cm bred, kan man trække 4 cm fra for midterstykket med lynlås. Så skal man have fire firkanter til at gå op i 56. Det betyder at firkanterne skal være 14 cm x 14 cm. Når man har fundet ud af det, hækler man firkanterne i den givne størrelse og følger ellers opskriften. Regnestykket ser således ud: (Ønsket bredde i cm – 4 cm) / 4 = størrelse på firkant
4. LOMMER, RIB, KRAVE OG LYNLÅS
Selv om firkanterne er lavet og samlet, er cardiganen ikke helt færdig. Der mangler de sidste detaljer.
Jeg starter med at lave fastmasker hele vejen rundt i kanten af åbningen af trøjen. Jeg starter på venstre frontpanel, da jeg så kan fortsætte med rib, når fastmaskekanten er lavet, uden at bryde garnet. I hjørnerne laver jeg 1 fm, 1 lm, 1 fm

RIBBEN afslutter cardiganen i længden. Jeg har valgt at lave den forholdsvis bred (9 cm):
Fortsæt med garnet fra fastmaskekanten eller fastgør garnet på venstre frontpanel

Ribben på ærmerne har jeg lavet ved først at lave en fastmaskekant med (2 fm, 1 indtagning) hele vejen rundt i ærmeåbningen og derefter lave rib som på bunden af cardiganen, men med 8 hstm:

Jeg afslutter ribben ved at hækle den sammen med km:

Vend ribben så bagsiden er ud ad. Stik nålen gennem alle maskeled på siden hvor du stikker nålen fra og det bagerste maskeled på den modsatte side. Træk garnet gennem alle maskerne på nålen. Dette efterlader to maskeled, der ligner resten af ribben på forsiden.
Lav km på samme måde hele vejen ned, så ribben lukkes.
KRAVEN laves ved at fastgøre garnet i det øverste hjørne på venstre frontpanel, der ikke er syet til ryggen. Lav hstm til hjørnet på højre frontpanel. Vend og lav lige så mange rækker hstm, som du ønsker. Jeg har lavet 11 rækker.

Jeg laver hstm igennem hele masken (dvs. i alle tre maskeled, der dannes ved hstm).
Hvis man har valgt at lave LOMMER, færdiggøres de således:
Hækl med en mindre hæklenål og enkelt tråd garn, for at lommerne ikke bliver for tykke, men faste (jeg bruger nål 3 og sørger for at hækle stramt).
Fastgør garnet i den ene side af hullet i trøjen, hvor lommen skal være, og arbejd i spiral: lav fastmasker hele vejen rundt ved at lave 2 fm i hver maske rundt. Fortsæt med fastmasker indtil lommen er så dyb som du ønsker.
Som det kan ses på billedet, arbejder man lommen opad på trøjens forside. Når man vender lommen indad, som den skal sidde, kommer maskerne til at være ret i lommen.
Sy eller hækl lommen sammen. Jeg har valgt at hækle den sammen, ved at vende lommen som den skal være og derefter hækle lommen sammen med kædemasker
Nu mangler der kun LYNLÅSEN.
Hvor lang man skal lave midterstykkerne, som lynlåsen syes fast på, kommer an på længden af lynlåsen i forhold til trøjen. Læg derfor lynlåsen ved åbningen, hvor du vil sy den fast og find ud af hvor højt op den går.
På min trøje passer det med at den øverste firkant ikke lynes, så det er dertil mit midterstykke går.

Nu er midterstykkerne klar til at lynlåsen kan syes på. Det gøres ved at bruge dobbelt sytråd i en matchende farve. Man kan følge fm på midterstykket.
Så er der bare en ting tilbage: Hæft alle ender (ja, det er det nederen ved at lave trøjer af firkanter :(), mens du drikker en lækker kop te og glæder dig til at du næsten er færdig.

Voila. Du har nu lavet en Starburstcardigan.
Tid til at smække benene op og nyde din nye, lækre trøje!
Hvis man har lyst må man gerne dele billeder af sine kreationer fra denne opskrift. Tag gerne @crazymormorstil på Instagram, så jeg kan se jeres resultater :)
Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften, kan du henvende dig på Instagram (@crazymormorstil) eller mail johannabuschardt@hotmail.com

© 2018 Johanna Buschardt // @crazymormorstil
Opskriften må ikke videregives eller sælges. Produkter lavet fra opskriften må gerne gives og sælges med henvisning til mig som designer
Commentaires